Jopobeton

Dé specialist in beton

Meer info

Uw beton perfect gepolierd

Het polieren van beton, ook wel 'vlinderen' of 'polijsten' genoemd, is het mechanisch dichten van de oppervlakte van uw betonvloer. Deze is van nature namelijk eerder grof.

Gespecialiseerde poliermachines maken van het oppervlak een glad geheel. Het polieren gebeurt in verschillende stappen: 

Jopo Beton BVBA - Polieren van betonvloerenStap 1: voorbereiding

Er wordt steeds gezorgd voor een stabiele ondergrond met een minimum aan niveauverschillen. Hierboven legt men een plastiekfolie en de wapening.
De dikte van de wapening wordt bepaald in functie van het doel van de vloer.
Er is keuze uit verschillende soorten wapening met diktes variërend van 5,6 of 8 mm. Deze kunnen ook nog dubbel geplaatst worden voor bepaalde toepassingen. 
Daarnaast kunt u ook kiezen voor het mengen van staalvezels of kunststofvezels in het beton.

Jopo Beton BVBA - Polieren van betonvloerenStap 2: beton storten

Het beton wordt ter plaatse gestort uit de mixer of een betonpomp (afhankelijk van het werk).
Het verse beton wordt manueel gespreid en op niveau gebracht met behulp van laserapparatuur.
Daarna wordt deze vlak getrokken met de lat of trilplaat.

Toleranties zijn toegestaan. Een betonvloer kan namelijk nooit 100% waterpas liggen, alhoewel Jopo Beton uit Moere tracht om dit zo dicht mogelijk te benaderen.

Stap 3: polieren

Jopo Beton BVBA - Polieren van betonvloerenWanneer de vloer beloopbaar is, wordt het overtollige water verwijderd. Daarna begint het ‘voordraaien’ of ‘tallocheren’.
De kwarts, vermengd met cement, wordt in de toplaag gestrooid eventueel vermengd met kleurstof. Deze wordt zodanig ingewreven tot dit zich perfect vermengd heeft met het beton.

Er kan ook gepolierd worden zonder kwarts met eventueel kleurstof in de volledige betonmassa. Hierbij wordt de betonsamenstelling aangepast met een hoger cementgehalte zodat het wegvallen van de slijtlaag zo goed mogelijk wordt opgevangen. Het voordeel van kleurstof in de massa is dat het kleur veel langer behouden blijft na verloop van de jaren, vooral bij buitenvloeren die blootgesteld worden aan verschillende weersinvloeden.

Daarna wordt er verder gepolierd tot de gewenste afwerking is bekomen. U kunt kiezen tussen verschillende afwerkingsgraden: 'glad gepolierd', 'fijn gepolierd' (niet glad maar toch goed te onderhouden), half gepolierd (parkings en andere buitenvloeren) en 'geborsteld' (antislip-laag). De randen en hoeken worden manueel afgewerkt en kunnen dus niet zo perfect afgewerkt worden als met de machine maar met het nodige vakmanschap wordt dit verschil zo veel mogelijk weggewerkt.

Na de afwerking wordt een ‘curing compound’ aangebracht. Deze vloeistof vormt een waterdichte film op het vloeroppervlak en vertraagt het hardingsproces. Zo wordt getracht om spontane krimpscheuren te voorkomen. Voor een betonvloer binnen wordt ‘glad’ polieren aangeraden. Dit maakt het aangenamer om over de vloer te lopen, en optimaliseert het onderhoudsvriendelijk karakter ervan.

Buitenwerken

Buiten wordt een betonvloer beter 'half' gepolierd, zodat hij niet te glad wordt om op te wandelen of te fietsen. Voor terrassen raadt Jopo Beton ‘fijn gepolierd’ aan zodat deze toch estetisch aan uw eisen voldoet. Indien gewenst kan uw betonvloer ook 'geborsteld' worden, waardoor Joachim Pollet uit Moere een soort van antislip-laag creëert en uw vloer dus nog veiliger wordt.

Geïnteresseerd? Indien u vragen heeft of een vrijblijvende offerte wenst, kunt u Joachim Pollet van Jopo Beton steeds contacteren via de contactpagina.

Top